sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Hyvin lämmitellen parempi treeni



Tämä kuva kertoo  hyvin torstain jalkatreenistä. Viimeisenkin sarjan viimeinen toisto on tehty.
Kiitos Kati kuvaamisesta.

Tällä viikolla työ on kovasti yrittänyt häiritä harrastamista. Treeneihin olen kyllä kaivanut ajan ihan väkisin, mutta kaikki muu elämän oheistoiminta, kuten blogin kirjoitus, siivous ja pyykinpesu on vähän hakenut paikkaansa. Eivätkä ole sitä löytäneet. Onneksi on vapaat viikonloput. Voi(si) halutessaan vaikka kuurata lattioita ja purkaa pyykkivuorta. Tai sitten voi nukkua pitkään, treenailla ja tavata ystäviä. Varmaan arvaattekin, millaiset valinnat minä tein…..

Tämä viikko alkoi vähän jähmeissä merkeissä. Kevyt viikko oli autuaan ihana, eikä minulla ollut mitään vaikeuksia pitää sitä T O D E L L A  kevyenä. Osa FitCampiläisistä jo kaipasi kovia treenejä viikon edetessä, mutta minusta tuntui, että mikäs tässä köllötellessä, hölkötellessä  ja venytellessä. Uuden treeniviikon alkaessa tuntui hetken, että voisin ottaa kevyesti vielä toisenkin viikon. Mutta hiljalleen se kroppa taas lähti mukaan tiukempaan treeniin, ja esimerkiksi perjantaina ja etenkin lauantaina salilla kulki jo ihan mahtityyliin.

Näiden kuluneen kuuden viikon aikana olen huomannut, miten suuri merkitys hyvällä lämmittelyllä on koko treenin onnistumisen kannalta. Olen aiemmin ollut sellainen pikalämmittelijä. Tyylinä se, että äkkiä mokoma alta pois, että pääsee tositoimiin. Kun joskus vielä juoksentelin enemmän, ei koskaan tullut mieleenkään verrytellä ennen lenkkiä, tai aloittaa se hieman kevyemmin. Mitä vielä, täyteen vauhtiin vaan heti ja sitten loppumatka veren maku suussa. Sama juttu salilla. Viisi minuuttia täysiä juoksumatolla, eikä vahingossakaan yhtään enempää.

Eilen lämmittelyn merkitys jotenkin konkretisoitua hyvin. Aloitin juoksumatolla reippaasti kävellen, ja maltoin tehdä niin peräti kolme minuuttia. Sitten nostelin vauhtia hiljalleen, ja kun lopulta painelin menemään kymmenen kilometrin tuntivauhtia, tuntui, että voisin jatkaa tuota vauhtia vaikka kuinka pitkään. Ero edelliseen päivään oli huomattava. Silloin hyppäsin juoksemaan heti, nostin vauhdin melkeinpä  pikakelauksella kymppiin, jossa juoksu olikin sitten äärimmäisen nihkeää. Eli en jaksanut oikeastaan ollenkaan.

Kokeilkaas seuraavan kerran salilla vaikka tällaista lämmittelyä juoksumatolla:

Ensimmäinen pari-kolme minuuttia reipasta kävelyä.
Sen jälkeen vauhdin nostoa minuutin välien aina puoli kilometriä/h kerrallaan.
Sitten pari-kolme minuuttia siellä suurimmassa vauhdissa (mikä tahansa se sinulle onkin) ja sen jälkeen vauhti hitaammaksi ja sykkeen tasoittelua kevyesti hölkäten.

Tai näin:

Aloita esimerkiksi vauhdilla 7,5 km / h. Nosta minuutin välein puoli kilometriä kerrallaan. Kun olet päässyt kymppiin, juokse siellä minuutti tai pari, ja palaa takaisin pudottamalla vauhtia aina puoli kilometriä kerrallaan.

Olisi hauska kuulla, miltä sinusta tuollainen lämmittely tuntui, joten en pistä ollenkaan pahakseni , jos käyt kertomassa sen kommenttikentässä
:)

Tänään on mäkitreenien vuoro. Mielessä on yhä se viiden viikon takainen puserrus, joten vähän jännittää. Se oli äärimäisen raskasta, mutta jälkikäteen olin niin voittaja.  Sitä me kaikki aiomme olla taas tänään. Ilon kautta ja hyvällä sykkeellä. Momentumista nauttien ja prinsiipit paukkuen. Heh….




Keskittymistä ennen askelkyykkykävelyyn lähtöä.

Kolmas ja viimeinen sarja menossa. Kyllä tuntuu.....

Jalkapäivä paketissa.

Lauantain rintaosion viimeiset liikkeet: kolme kertaa maksimimäärä punnerruksia.
Tiukkaa tekee. Kiitos Sara kuvasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti