lauantai 6. syyskuuta 2014

Onko niitä, jos niitä ei näy?





Siemenäkkäri.
Aaah, eilen sen viimeinen tein. Leivoin ihanaa siemennäkkäriä. Sitä on ollut tarkoitus tehdä koko tämä vajaa kaksi viikkoa, jonka FitCamp on ollut käynnissä. Nyt joka-aamuinen puuro-marja –yhdistelmä sai väistyä, ja heti herätessäni muistin leivän. Minä, joka niii-iiin tykkään viikonloppuaamuisin lojua sängyn  pohjalla ihan rauhassa, pinkaisin ylös leivän kuvat silmissä.




Aamupala.
Olen aina ollut leipäihminen. Minulla ei ole mitään ongelmaa korvata ruisleivällä vaikka joka ikinen päivän ateria. Paahdettua ruisleipää, tuoretta ruisleipää, leipää voilla, leipää juustolla. You name it, I`ll eat it :)

Mutta leivässäkö piilee syy armottomaan herkuttelutaipumukseeni?


Pudottajat.fi –sivustolla on haastateltu Heidi Kannistoa, joka pitää sokeririippuvaisille vertaistukiryhmän tapaamisia sekä järjestää neuvonta- ja luentoviikonloppuja.

"Keholla on yksilöllinen sietoraja", Kannisto huomauttaa. Toiset ovat herkempiä hiilihydraattien vaikutuksille eli verensokerin heilahteluille ja siitä seuraaville tuntemuksille kuten väsymykselle, ärtymykselle ja himolle saada lisää nopeasti verensokeria nostavaa ruokaa.

Puhdistettu vilja toimii elimistössä sokerin tavoin. Useimmissa ruislevissäkin on iso osa vehnää.  Ja vaikka söisi vain täysjyväruisleipää, on se pelkkää hiilihydraattia, joka suurina määrinä nostaa verensokeria.


Tämän puolesta omalla kohdallani puhuu se, että jo ennen FitCampiä olen pari kertaa kokeillut viljatonta ruokavaliota. Molemmilla kerroilla - kuten nytkin - järisyttävin muutos on ollut se, että makeanhimo helpottaa, suorastaan radikaalisti. On huojentavaa, kun elämä ei ole pelkkiä kieltäytymisiä (ja sortumisia).


Tässä teille siemennäkkärin ohje, joka todellakin on nimensä veroinen. Ohje on kopioitu Pirkka-lehdestä.


Helppo siemennäkkäri

3  kananmunaa
1 dl  kuorittuja seesaminsiemeniä
90 g auringonkukansiemeniä  (=  n. 1 dl)
1/2 dl pellavansiemeniä
1 dl kaurahiutaleita (puhdasta kauraa)
3/4 tl suolaa
2 rkl perunajauhoja

1. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita pehmeäksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille mahdollisimman ohueksi levyksi.
2. Paista levyä 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia
3. Leikkaa levy heti uunista ottamisen jälkeen paloiksi ja jäähdytä ritilän päällä.


Ravintosisältö per 100g
Energia  353,73 kca
Proteiinia 16,67 g
Hiilihydraatteja  13,33 g
Rasvaa 26,67 g

Itse tapaan tehdä annoksen tuplana, mutta silloin laitan vain viisi kanamunaa. Muista paistaa näkkäri tarpeeksi rapeaksi.

Omasta olostani voisin todeta sen verran, että ei paremmasta väliä.
Alkuviikosta tosin tunsin uupumusta. Raajat tuntuivat jotenkin raskailta, eikä vire ollut ensimmäisen viikon kaltainen. Aloin miettiä, mikä oli muuttunut. Aika pian oivalsin, että en saanut tarpeeksi hiilihydraatteja. Tekemäni kasvismuusin bataattimäärä ei kattanut tarvitsemaani hiilihydraattimäärää. Riisiä peliin, ja taas kulki.

Ja avot, miten eilinen ojentaja-hauis treeni sujui! Väänsin jokaisen liikkeen niin loppuun, että enää ei vain tanko tai puntti liikkunut.  Kapeassa penkissä huhuilin apua, kun viimeisen toiston jälkeen en saanut tankoa enää ylös. Onneksi kaveri vierestä kiirehti apuun. 

Juu, nyt olisi jo vaihtelun vuoksi kiva kirjoittaa hetkestä, joka koetteli, ja miten siitä selvisin. Mutta sellaista tilannetta ei ole vielä tullut vastaan . Mutta onko se hetki tänään, kun menemme syntymäpäiväjuhliin?  Kestääkö selkäranka herkkupöydän? Sorrunko kakkuun? Sujahtaako koura sipseihin?  Katsotaan.....




Ojentajalihasten metsästystä. Ne tuntuvat, mutta eivät näy. Siis onko niitä?
Tiistain alavartalotreenin jälkeinen hiki piti ikuistaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti